Що таке цифровий друк?

З розвитком електроніки багатьом аналоговим пристроям довелося поступитися місцем своїм Digital аналогам. Не залишилися осторонь і друкарські верстати, які впевнено потіснили новий вид паперової запечатки – «цифра». Проте повноцінною заміною застарілому методу він так і не став через свою специфіку.

Сьогодні різновидів друкованих систем величезна кількість, і узагальненим поняттям «цифра» називають як поліграфію, так і широкоформатне запечатування м'яких та гнучких основ. Але, незалежно від технічних параметрів і габаритів, всі пристрої даної категорії мають одну загальну якість - прямий висновок. А проміжна підготовка – складання прес-кліше, шаблонів або «мастерків» у них відсутня як така.

Найпростіший варіант друку-цифри, який тільки можна уявити – домашній або офісний принтер струменевого типу.Всі інші промислові та напівпромислові агрегати використовують інші барвники та приводи, але в цілому мають аналогічний принцип роботи.

До особливостей даної технології випуску рекламної та інформаційної продукції належить:

  1. Висока швидкість. Нинішні установки здатні обробляти до 100 сторінок за хвилину.
  2. Простота спуску. Підготовка вихідного зображення не вимагає додаткових маніпуляцій – макет виводиться у тому вигляді, який є на екрані комп'ютера.
  3. Економія. Можна запускати виготовлення від 1шт з мінімальними втратами за рахунок підгонки ширин картону та паперу.

Але при цьому такий тип перенесення електронної інформації на фізичний носій має і недоліки - не стабільність картинки на загинах, відсутність стабільного результату в «голові» і «хвості» партії, похибки в кольоропередачі.

Як працює Digital друк?

     Сучасна технологія поліграфії з прямим виведенням макета працює за принципом використання координатної сітки та керованих приводів. Так, у найпоширенішому варіанті обладнання зі струменевою заливкою використовується принцип послідовності. Рухаючись з боку на бік, друкована головка проливає чорнилом рядок за рядком. А протяжний механізм рухає лист вздовж осі координат.

При цьому для формування картинки використовується 4 варіації чорнила, які поєднуються в колірну схему за формулою СМУК (ціан, пурпурний, жовтий, чорний). За допомогою їхнього змішання досягається створення мільйонів відтінків. Причому змішуються фарби вже на аркуші – червона точка лягає поруч із жовтою, утворюючи рожеву тощо. Відсоткове співвідношення одного кольору до іншого визначає внутрішній контролер, який автоматично розкладає макет на кольорову схему.

Більша частина процесу такої запечатки відбувається без контролю користувача. Від оператора потрібно лише:

  1. Підготовка файлів. Усі оригінал-макети під виведення розкладаються на потрібну ширину вручну.
  2. Завантаження. Найчастіше подібні принтери використовують рулонні носії - банер, плівку, папір. Їх потрібно завантажити у верстат та затиснути.
  3. Контроль виконання. На жаль, навіть із використанням найсучаснішого обладнання не вдасться виключити збої та помилки. Тому оператор контролює весь технологічний процес.

У заливці використовуються рідкі барвники сольвентного типу. Вони глибоко проникають у поверхню, створюючи стійкий до дії вологи принт. Однак якість фіксації багато в чому залежить від сумісності чорнила, температурного режиму, просушування, витримки пропорцій фарбозмішування. Тому в процесі штампу, крім основного обладнання, беруть участь:

  • витяжки для відведення їдкого запаху;
  • сушіння, для забезпечення якісних умов засихання фарб;
  • різальні верстати для поділу загальної смуги на окремі фрагменти.

Проте далеко не завжди промислове виробництво має достатні обсяги для застосування рулонів целюлозного або полімерного походження. Тому в цехах спеціалізованих компаній найчастіше можна зустріти планшетні агрегати – апарати, призначені для обробки листових матеріалів щодо невеликих габаритів. Їх розмір можливо від євростандарту А6, аж до здвоєного листа А0. Але найпоширеніший варіант – А3+. Використання техніки такого габариту максимально обґрунтоване з економічної точки зору для виробництва візиток, флаєрів, листівок.

Система система планшетної техніки може також докорінно відрізнятися від струменевої заливки. Наприклад, деякі сучасні агрегати використовують лазерну кольорову передачу. У таких машинах зображення формує полімерний порошок (тонер), намагнічений за допомогою статичної напруги, і обпалений у термічному модулі.

Застосування цифрового друку

Сьогодні «цифра» є альтернативою офсету, але не замінює його цілком. Причина – висока собівартість розхідників, як наслідок готової продукції. З огляду на це її застосування вигідно на малих та середніх тиражах, але втрачає свою привабливість на великих партіях. Наприклад, комплект з 300 паперових «роздавачок» будь-якого виду матиме ціну партії в 1000 примірників, зроблених на офсеті.

Тому найчастіше в такий спосіб друкують:

Проте вигідне також виробництво оперативних матеріалів. Наприклад, інструменти для презентації можна виготовити всього за пару годин, а комплект візиток під одноразову роздачу – за півгодини.

Єдиною галуззю, в якій ця технологія домінує над усіма іншими, є обробка жорстких матеріалів – пластиків (банківські картки, дисконти, бирки), алюмінію (шильдики, емблеми, сувеніри). Адже жоден інший метод не може забезпечити ту саму швидкість, ціну та якість.

попередня назад наступна
Актуальне
Види друку на футболках. Який вибрати?
Види друку на футболках. Який вибрати?
Тиснення фольгою - що це? Які можливості та види тиснення?
Тиснення фольгою - що це? Які можливості та види тиснення?
Цифровий друк чи офсетний - що краще?
Цифровий друк чи офсетний - що краще?
Як зробити дизайн листівки або як скласти текст листівки?
Як зробити дизайн листівки або як скласти текст листівки?